

Tomografia Computerizata
Tomografia computerizată este o metodă de investigaţie imagistică extrem de precisă, atraumatică şi foarte rapidă, care foloseşte razele X pentru a obţine imagini în detaliu ale organelor interne, de înaltă rezoluţie.
Este destinată evaluării oricăror organe şi sisteme ale corpului uman: cap, gât, torace, abdomen, pelvis, sistem vascular şi musculo-scheletal.
În timpul unei investigaţii prin tomografie computerizată (CT), pacientul este poziţionat pe o masă glisantă, ataşată la scanner-ul CT, care este un dispozitiv de formă circulară numit gantry. Scanner-ul CT trimite raze X prin zona corpului ce urmează a fi studiată.
Fiecare rotaţie a scanner-ului durează mai puţin de o secundă şi oferă o imagine în secţiune transversală a regiunii de examinat.
Toate imaginile sunt salvate pe un computer şi, fiind supuse postprocesării în vederea obţinerii de reconstrucţii 3D, aduc informaţii valoroase în vederea stabilirii diagnosticului, dat fiind că grosimea secţiunilor variază între 0,6 şi 5 mm. Cantitatea de radiaţie X folosită este permanent optimizată de aparat pentru a obţine maximum de informaţie cu o expunere minimă a pacientului.
La ELYTIS Hospital, echipa medicală este formată din:
Dr. Cornelia TUDORACHE – medic primar radiologie şi imagistică medicală;
Dr. Roxana POPESCU – medic specialist radiologie şi imagistică medicală;
Dr. Flavia LUCA – medic specialist radiologie şi imagistică medicală;
Dr. Ionela PÂSLARIU – medic specialist radiologie şi imagistică medicală;
Raisa PRISĂCARU – bioinginer specialist
Pregătirea pacientului:
– pentru anumite tipuri de examinări CT este necesară pregătirea pacientului înainte de procedură, prin administrarea orală de substanţă de contrast şi/sau injectarea intravenoasă a acesteia, facilitând astfel diagnosticul corect şi complet al afecţiunilor investigate;
– pentru investigaţiile CT la care este necesară injectarea substanţei de contrast, pacientul va trebui să efectueze un set de analize de laborator (uree şi creatinină), anterior examinării;
– dacă pacientul a efectuat o examinare radiologică cu substanţă de contrast anterior examinării CT, este necesar ca între cele două investigaţii să treacă un interval de minimum 5 – 7 zile pentru a facilita eliminarea completă a acesteia din organism;
– pentru examinarea abdomenului, pacientul nu trebuie să consume hrană solidă în dimineaţa zilei efectuării investigaţiei. În cazurile în care se doreşte o evaluare corectă şi completă a colonului, poate fi necesară efectuarea unei clisme înaintea efectuării tomografiei.
Cât durează o investigaţie CT?
În mod obişnuit o investigaţie CT se desfăşoară pe parcursul a 3 – 5 minute, iar dacă se doreşte explorarea mai multor segmente succesiv, se poate ajunge până la 15 minute.
Beneficii:
Aport de informaţii sigur şi complet – superior ecografiei – prin posibilitatea efectuării reconstrucţiilor 3D.
Computer tomograful este util pentru diagnosticul iniţial al diferitelor afecţiuni, planning-ul preoperator, urmărirea postoperatorie imediată şi la distanţă, monitorizarea unor condiţii medicale cunoscute. Este o metodă diagnostică modernă şi rapidă.
Contraindicaţii:
– sarcină, alergie cunoscută la substanţele iodate în cazul explorărilor care utilizează substanţă de contrast.