Caută doctor

Neurologie

Neurologie

Neurologia este o ramură specială a medicinii care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor organice care afectează sistemul nervos central sau periferic. Structurile organice ce țin de domeniul neurologiei sunt – pe de o parte – creierul, măduva spinării (reprezintă sistemul nervos central), structurile înconjurătoare, precum și vasele sanguine care le hrănesc, – pe de altă parte – nervii cranieni, rădăcinile nervoase și ganglionii spinali, nervii periferici, după ieșirea din canalul spinal, inclusiv legăturile cu mușchii scheletici (reprezintă sistemul nervos periferic).

Accidentul vascular cerebral
Epilepsia
Electroencefalografie (EEG)

Tratamentul cu Toxină botulinică în afecţiunile neurologice

Medicina modernă ţinteşte îmbunătăţirea calităţii vieţii în cadrul oricărei patologii. Spasticitatea, care defineşte o contracţie severă şi dureroasă a unor grupe musculare, generând astfel dizabilităţi importante, poate fi ameliorată prin utilizarea tratamentului cu toxină botulinică. Spasticitatea este generată de unele boli cerebrale (ex: accidente vasculare cerebrale, traumatisme, etc) sau ale maduvei spinării. De asemenea, unele mişcări involuntare, cum ar fi distonia cervicală (torticolis), blefarospasmul, hemispasmul facial, crampa scriitorului, beneficiază de tratament cu toxină botulinică.

 

Toxina botulinică a fost introdusă în tratamentul spasticităţii şi a anomaliior de mişcare în 1980 şi este utilizată pe scară largă în procesul de recuperare a afecţiunilor neurologice. Această moleculă blochează reversibil transmiterea sinaptică a acetilcolinei la nivelul plăcii neuromusculare, determinând o relaxare musculară şi, consecutiv, reducerea mişcării involuntare şi a durerii.

 

Tratamentul cu toxină botulinică, prin injectare în diferite puncte ale musculaturii contractate, are un efect de 2,5-3 luni, de aceea se aplică repetitiv de către specialistul format în acest domeniu. Nu sunt efecte secundare ale toxinei botulinice, demonstrându-şi eficacitatea ca tratament simptomatic al spasticităţii de peste 20 ani, fiind necesară de multe ori asocierea kinetoterapiei pentru grupele musculare afectate.